De laatste week van de grote vakantie is traditioneel onze zomerbootcamp-week. Een hele week lang dompelen we een enthousiaste groep cursisten onder in het coachvak. Met natuurlijk veel aandacht voor oplossingsgerichte coaching, want dat is ‘our thing’.

En naast ‘ons ding’ is Solution Focus vooral ook onze manier van zijn, een filosofie, een mindsetWe laten onze klanten niet graven in alle miserie die ze meemaakten en tot op de bodem uitzoeken waar het fout liep.

Geen drama lama bij ons (ssshhhtt drama-lama 🤫), want dat helpt niemand verder én we worden er zelf ook niet blij van.

Wat maakt van Solution Focus zo’n fijne, energiegevende mindset? 

Dat komt door deze 3 grondbeginselen die ik graag met je deel. 

#1: Als iets niet stuk is, moet het niet gemaakt worden

Dé basis van een oplossingsgerichte mindset is dat je gaat uitzoeken wat werkt, al is het maar een klein beetje en werkt het maar af en toe. En iets dat werkt, hoeft niet gerepareerd te worden. Daarom gaan wij met onze klanten vaak op zoek naar successen uit het verleden. En leren we onze deelnemers van onze opleidingen tot Professioneel Coach hoe ze dit als coach met hún klanten kunnen doen. En om alle dingen die al wel goed zitten, te behouden.

#2: Als iets werkt, doe het dan vaker

Ga op zoek naar die dingen die ooit effect hadden en probeer te achterhalen wat daarvoor zorgde. Het geeft je de mogelijkheid om dat succes te kopiëren of transfereren naar andere situaties. Merk je bijvoorbeeld dat een wandeling tijdens de lunch zorgt voor betere concentratie? Zet die wandelschoenen dan alvast ‘s ochtends klaar op je bureau.

#3: Als het niet werkt, doe dan iets anders

Albert Einstein zei “We can’t solve problems by using the same kind of thinking we used when we created them.” Toch blijven mensen soms te lang proberen om iets te veranderen, ook al heeft wat ze doen geen effect of zelfs een negatief effect. Dat is het moment om iets nieuws of iets anders te proberen. En om goed te onthouden wat het was dat niet werkte en wat je dus niet hoeft te herhalen.

Probeer ze in te bouwen in je leven en je zal merken dat je er vanzelf optimistischer van wordt ☺️

Groetjes,

Wist je trouwens dat al onze coaches en trainers oplossingsgericht werken? Of je nu voor loopbaanbegeleiding  of life coaching langskomt, de drama-lama zal er niet bij zijn.

En dat dat werkt, lezen we in de evaluaties: “ik kan niets bedenken om dit traject nog meer geslaagd te maken” of “ik heb écht niets toe te voegen omdat het zo op die manier goed is“.

When you focus on problems, you'll have more problems. When you focus on possibilities, you'll have more opportunities.

Pin It on Pinterest