3 dingen die ik leerde op een sneeuwscooter en een hondenslee

Het Laplandse landschap was adembenemend enkele weken geleden. Een dikke laag sneeuw, niet al te koud, prachtige heldere hemel en zelfs zon. Dat was het landschap waarin ik, samen met een dikke 30-tal andere vrouwen, op tocht ging. Na een korte initiatie in snowscooter-etiquette en basics van het gedrag van de husky-in-zijn-roedel gingen we op pad. Ik had nooit verwacht dat ik tijdens mijn eerste half uur op een sneeuwscooter en achterop een hondenslee mezelf zou tegenkomen.

Ik probeerde te genieten. Dat is me gelukt, maar oh wat heb ik eerst gevochten! Duizend kleine duiveltjes nestelden zich op mijn warm ingepakte schouders. Self-leadership was het thema van onze trip, of alles wat je zelf kan doen om je licht ten volle te laten schijnen. En daar hoort wat grens verleggen bij.

Je zou het me misschien niet nageven, maar in mijn meest pure staat ben ik eigenlijk een beetje een ‘platbroek’ als het om dingen gaat die ik niet ken. Ik ben zelfs een beetje bang in de carwash dat ik tegen de installatie aan zou rijden, hoewel ik tot nu toe nog nergens tegenaan reed. Ik zou me ook nooit ingeschreven hebben als een van mijn klanten, een hele toffe madam, niet had gezegd dag ze al ingeschreven was en vroeg of ik niet mee ging. Ik had duizend goeie redenen om niét te gaan: was het daar geen -37 °C? Ik heb daar geen goed gerief voor. Vriezen mijn lenzen niet vast bij die kou? Kan ik wel zo lang weg van mijn gezin en mijn werk? Is dat niet een beetje gek, zoveel geld uitgeven aan een trip over zelf-leiderschap? Is die ecologische voetafdruk dan niet nog groter?

Het was geen -37 toen ik er was, mijn outfit op basis van de paklijst was meer dan warm genoeg, mijn lenzen bleven zitten waar ze moesten zitten en mijn vel is niet bevroren. De trip was best wel ‘cool’ en ook ontzettend mooi. Ik nam voor mezelf 3 lessen mee, helemaal uit Lapland.

Leren is altijd een beetje oncomfortabel
We vertellen het tientallen keer per week aan mensen die we begeleiden, en het is nog steeds ook waar voor mezelf: leren is altijd wat oncomfortabel. Ik had een pittig eerste half uur, want ik ben een beetje een controlefreak: ik wil vooral geen fouten maken door onkunde. Dat wil ik nooit, dus ook niet op een scooter of op een slee. Maar sleeën is echt wel easy. Snowscooteren is wat complexer. Maar toch: zelfs dat beetje oncomfortabel is niet erg. En zoveel geleerd. Eens ik vertrouwen kreeg in het proces kon ik ook echt van de trip genieten.

Omgaan is niet erg zolang je zacht valt
In diepe sneeuw kan je wel degelijk omvallen met een sneeuwscooter en ook met een hondenslee. Met een beetje pech gaan je hondjes er alleen vandoor. Dat is niet erg. Het doet geen pijn, je geraakt wel weer recht, en er zijn nog anderen in de buurt om desgevallend een lift van te krijgen. Omvallen is OK, zolang je zacht valt. Mijn ego moest daar even aan wennen. De perfectionist in mij maakte dat ik niet omging. Ik blijk zelfs een heus talent te hebben voor het besturen van een sneeuwscooter in diepe sneeuw. Zacht vallen betekent ook dat je kijkt naar de gevolgen en eventueel een plan B.

Verwachtingen stellen teleur, intenties nooit
Het allerbelangrijkste dat ik leerde tijdens de trip, is dat verwachtingen bijzonder onhandig zijn. Heb je ooit gedacht ‘dit wordt het leukste feestje ooit!’? Hopelijk was het dat ook, maar vaak geeft dit aanleiding tot teleurstelling. Ook als we een opleiding geven, geven we eigenlijk aanleiding tot teleurstelling: we vragen naar de verwachtingen van deelnemers en stiekem verwacht iedereen, ook wijzelf, dat wij die als trainer gaan inlossen. Intenties zijn veel handiger, voor beide partijen. Je verwacht dus niet ‘het leukste feestje ooit’, je neemt jezelf voor om er een leuk feest van te maken, en als het dat niet is, om op tijd naar huis te gaan en wél iets leuks te doen. Dat is ownership, zelf-leiderschap en zelfredzaam handelen.

Lapland is prachtig, ik kan het van harte aanraden. Leren kan je dan weer overal. Hoe ga jij de komende periode wat ‘stretch’  inlassen voor jezelf? Neem jij volledig eigenaarschap van je eigen groei? Nood aan een plan B, meer groei of leermogelijkheden? Neem contact, loopbaanbegeleiding helpt jou zelfsturend te zijn in je loopbaan.  

Pin It on Pinterest